Puola on iso maa

Illalla majapaikassani, Hotel Tukanissa oli pieni ”mediatilaisuus”;). Jakub ainoana hotellissa englantia puhuvana tuli kertomaan minulle illalla syödessäni, että olin kuulemma tänään näkynyt Puolan televisiossa. Jakub ei itse ollut sitä nähnyt, mutta hotellissa muu henkilökunta oli tietoinen asiasta. Olin tutustunut Jakubiin jo aiemmin tullessani. Täällä Puolassa tuntuu olevan aika usein sellainen tapa, että kun kysyt jotain englanniksi, tilanne jäykistyy ja paikalle haetaan nopeasti englantia puhuva.  Se sai sellaiset mittasuhteet, että minua pyydettiin hotellin eteen kuvaan. Siinä oli muutama henkilö Jakub ja joku toinen kaveri, jotka välttämättä halusivat kuvaan kanssani niin, että myös hotellin mainoskyltti näkyy. Siinä sitten otettiin kuvia ja kaulailtiin.

20130522-154104.jpg

Hotel Tukan ja keskellä Fillarantti Puolan tv-tähti;)

Hotellin johtajatar on Jakubin isoäiti. Jakub tekee lähinnä viikonlopputöitä hotellissa. Päätoimenaan hän kertomansa mukaan opiskelee Lublinissa, biokemiaa ja kemiaa. Vaihdoimme sähköpostiosoitteet ja lähetin hänelle jo illalla yhden matkakuvan. Hän lupasi meilata nuo kuvat, jotka otettiin hotellin edustalla. Thank You Jakub and welcome to Finland! Loppujen lopuksi itselleni ei selvinnyt, mikä oli tuo pientä hälinää aiheuttanut esiintymiseni Puolan televisiossa. Oma arveluni on, kuten viime blogissani kerroin pienen hääseurue-episodin, että juttu olisi liittynyt siihen. Siellä oli kuvaaja ison video- tai tv-kameran kanssa ja hän alkoikin kuvata minua, kun saavuin paikalle.

20130522-154251.jpg

Ennen Poniatowen pikkukaupunkia…

 

25. ajopäivä maanantai 20.5.2013 Poniatowe – Miedzyrzec Podlaski 131 km / # 2511 km

Päivän reitti: http://ridewithgps.com/routes/2537455 Nousu- ja laskumetrit: +576 m / -611 m

Olipa hulppeata ja reipasta ”laskettelua” tänään 131 km. Ilma oli lämmin ja tuuli suotuisa. Lämpötila iltapäivällä oli noin 28C varjossa, mutta se ei oikeastaan haitannut. Paitaa en voinut tänään ottaa pois ollenkaan, koska eilen selkäni kärähti aika pahasti. Reilu kaksi tuntia auringossa oli liikaa, joten puolineekerinä jatketaan. Ajoin tänään tämän reissun kovimman keskinopeuden hyvän tuulen ansiosta. Keskinopeudeksi kertyi 22,6 km/h. Lukema on mielestäni aika hyvä, ottaen huomioon alkumatkan pikkutiet, jopa soratielläkin tuli seikkailtua naviystäväni pikkuG:n johdattamana ja kaupunkien läpiajot sun muut.

20130522-154213.jpg

Vauhdikkaan ajopäivän pikkutietä

Mutta loppumatkan noin viisikymmentä kilometriä laskettelinkin 19/E372-tietä liki kolmeakymppiä hyvässä sivumyötäisessä. Vaikka tänään tuli kilometrejä aika paljon, kuvia matkalta ei kertynyt kuin muutama. Osaltaan johtui varmaan siitäkin, että tuo valtatieosuus oli aika tasaista ja tylsää.

Juomataukoja sentään oli pakko pitää, koska lämpötila huiteli kolmissakymmenissä. Yleensä tällä reissulla olen tuon tärkeän nestepuolen hoitanut niin, että olen hotellissa lähtiessä täyttänyt molemmat pyöräpullot kraanavedellä ja sujauttanut sinne joukkoon pari Lidlin appelsiinin- tai sitruunan makuista ns. monivitamiinitablettia lähinnä makua antamaan. Matkalla huoltoasemilta tms. paikoista olen sitten ostanut litran tai puolentoista pullon Cokista/Pepsiä tai Jääteetä ym. ja täyttänyt pyöräpullot niillä.

20130522-154224.jpg

Muutama kunnon nousukin osui pikkutien varrelle;)

Suunnistus onnistui ihan hyvin ja seurasin aika tarkkaan suunnittelemaani reittiä. Kilometrejä tuli vajaa kymmenen enemmän kuin suunnitelmassa, mutta osaltaan se johtui määränpäässä ylimääräisestä ajosta ja muutamasta pikku kiemurasta matkalla. Krjoitan tätä päivän blogiosuutta suihkussa käynnin jälkeen Hotel Chrobryssa muutama kilometri keskustasta sivuun. Oikein siisti paikka, mikä oli myös Booking.comin asiakkailta saanut huippupisteet ja luonnehdinnan – ihana (100 PLN, sisältäen myös aamiaisen). Nyt seuraavaksi pitää panna puhdasta vaatetta päälle ja lähteä alas ravintolaan syömään. Hyvä keitto ja pääruokana possun lihaa ja palanpainikkeena täällä Puolassa olutta! Italiassa, Sloveniassa ja vielä Unkarissakin ruokajuomana oli yleensä viini, mutta Slovakia ja varsinkin Puola ovat selkeästi olutmaita. Maassa maan tavalla;)

Tässä linkki kaupunkiin: http://en.wikipedia.org/wiki/Międzyrzecz

 

26. ajopäivä tiistai 21.5. 2013 Miedzyrzec Podlask – Bielsk Podlask, 121 km / # 2632 km

Matkareitti: http://ridewithgps.com/routes/2542778 Nousu- ja laskumetrit: + 510m / -510m

Tänään mentiin vähän toisintona eilinen, mutta rauhallisemmin. Aamulla oli viileämpää kuin viime päivinä. Omasta mittaristani katsoin, että siinä puoli kymmenen aikaan oli vajaa kaksikymmentä astetta ja päivän mittaan se nousi sinne 22-23 C-asteen vaiheille. Tuulikin oli kääntynyt, nyt se puhalteli aika reippaastikin lounas-länsisuunnasta. Ei paha ollenkaan, koska pääsuunta oli tänäänkin koillinen, kuten reittikartasta voi todeta. Ajopäivä oli kaksiosainen. Alkumatkan olin suunnitellut pikkuteille ja lopussa ei juuri ollut vaihtoehtoa. Alku noin 40-45 km kulkikin pitkin rauhallisia maalaismaisemia Huslewin ja Luzkin kautta Gorkiin, missä reittini yhtyi valtatiehen.

20130522-154301.jpg

Rauhallista maalaismaisemaa Puolassa

20130522-154236.jpg  20130522-154311.jpg

Loppumatka Siemiatycze-kaupungin kautta perille asti oli samaa 19-tietä, jota jo eilen laskettelin vauhdilla. Liikennettä oli aika paljon, rekkojakin, mutta hyvin autoilijat täällä Puolassakin antavat tilaa pyöräilijälle. Koko Puolan osuudella ei ole ollut ongelmia autoilijoiden suhteen, vaikka siitä etukäteen peloteltiin. Yksi pikkutäpärä tilanne meinasi syntyä tänään, kun kaupungissa yksi auto lähti peruuttamaan parkista pois ilmeisesti huomaamatta minua. En kuitenkaan osunut ihan kylkeen, vaan karjaisin ja kaveri pyyteli anteeksi elekielellä. Tänään oli ajossa hieman rauhallisempi tahti kuin eilen. Siltikin keskinopeus kipusi niukasti yli kahdenkympin. Varsinaista ajomatkaa kertyi tänään 113 km, mutta illalla lähdin syömisreissulle keskustaan vielä fillarilla, siitä loput kilometrit.

20130522-154322.jpg

Bielsk Podlaski on noin 30 000 asukkaan kaupunki Puolan koillisosassa

Majapaikkani on Noslegi Kozlowcy täällä Bielsk Podlaskissa. Asunto sijaitsee pientaloalueella muutama kilometri keskustasta. Vaikuttaa hauskalta paikalta. Tilava omakotitalo, missä minut majoitettiin isoon olohuoneeseen. Keittiö ja kylpyhuone ym. ovat lisäksi käytössä (45 PLN). Netin kanssa oli tosin vähän ongelmaa. Omakotitalon omistajan veli toi mokkulan, mutta eihän IPadissa ja IPhonessa ole sille paikkaa. Wifi-yhteys järjestyi lopulta niin, että pääsen naapuritalon verkkoon salasanalla. Valitettavasti se ei toimi huoneessa vaan pitää mennä pihalle naapuritalon viereen, kun haluaa käyttää verkkoa. Näin teinkin tavanomaiset Facebook-päivitykseni, huomisen majapaikkavarauksen ja reittisuunnitelman. Onneksi tämä blogiohjelmani WordPress toimii ilmankin verkkoa. Huomenna keskiviikkona on ainakin etukäteen ajatellen tavallista löysempi päivä. Varasin majoituksen isosta Bialystokin kaupungista, minne pikkutie-reittiä on vain viitisenkymmentä kilometriä.

Ystäväni Rauli Nummenmaan kanssa olen viime päivinä soitellut ja viestitellyt. Rauli aikoo liittyä minun ja pikkuG:n seuraksi jossakin kohtaa Baltiassa ehkä Vilnassa tai sitten matkan varrella Latviassa. Rauli on se herra, minkä kanssa olen tehnyt muutaman pyöräreissun aiemminkin vuosikymmeniä sitten. Jossakin aiemmassa blogipostauksessani kerroinkin Jugoslavia – Unkari-kiertueesta vuonna 1977. Ihan hienoa on ajaa loppumatka yhdessä.

Jukari-projekti 061

Tässä Rauli vuonna 1977 Jugoslaviassa Dubrovnikin seudulla välipalalla;)

Tuota treffipaikkaa suunnitellessa, laskin ensimmäistä kertaa karkeasti, että matkaa Suomeen ei enää ole paljoakaan. Vähän reitistä riippuen huomisesta majapaikastani Bialystokista on matkaa Helsinkiin vain reilu tuhannen kilometriä. Tähän mennessä olen ajanut noin 2600 km, joten pitää varmaan suunnitella lisäkiemuroita 4000 km täyteen saamiseksi.

Kello on nyt seitsemän keskiviikkoaamuna. Sää ulkona näyttää hyvältä. Tosin tänään vielä en ole ennustetta katsonut, koska en viitsinyt näin aikaisin mennä naapuritalon viereen IPad kourassani. Illalla kun kävin syömässä pienessä hotellissa kaupungin keskustassa, varmistin samalla aamiaismahdollisuuden. Toivotettiin tervetulleeksi, joten enköhän ala pikku hiljaa laittaa tavaroita kasaan ja suunnata tuohon hotelliin aamupalalle. Siellä toimii myös netti, joten ei muuta kuin kone mukaan aamiaiselle.

20130522-154344.jpg

Mukava aamiaspaikka löytyikin;)

Tässä vielä linkki kaupunkiin: http://en.wikipedia.org/wiki/Bielsk_Podlaski

27. ajopäivä keskiviikko 22.5.2013 Bielsk Podlaski – Bialystok , 68 km / # 2700 km

Matkareitti: http://ridewithgps.com/routes/2548067 Nousu- ja laskumetrit: + 390 m / – 388 m

Tänään oli vähän välipäivän makua. Tein kevyen reittisuunnitelman ihan tarkoituksella, koska viimepäivät ovat olleet aika hektisiä ajopäiviä ja kilometrejä Puolassa on kertynyt kosolti. Aamulla, kun kävin kaupungin hotellissa aamupalalla, tarkensin vielä illalla laatimaani reittiä. Tarkoitus oli ajaa ensin päätietä jo eilen tutuksi tullutta tietä 19 parikymmentä kilometriä ja hypätä sitten kartalla ihan mukavalta vaikuttaneelle sivutielle, mikä lähtee kohti luodetta ja olisi vienyt Biolystokiin pienen mutkan kautta. Tulin risteyskohtaan ja näin tien. Otin siitä kuvankin. Tie oli mukulakiveä ja isoja reikiä täynnä. En halunnut lähteä sinne pyörääni rikkomaan. Kysyin pikkuG:nkin mielipidettä asiasta ja olin varma, että se valitsee pikkutien kuten yleensä.

20130522-154353.jpg

Ei houkutellut lähteä tähän suuntaan pikkutielle;)

Mutta nyt myös pikkuG oli sitä mieltä, että ajetaan päätietä 19 perille asti. No niinpä sitten tehtiin! Tie on on aika ikävä ajaa vilkkaan liikenteen takia. Rekkoja suorastaan vilisee tällä läpimenoreitillä. Tiessä ei ole suurimmalta osaltaan ollenkaan piennarta ja ajoväylätkin ovat sangen kapeat. Joten oli pakko ajaa koko matka valkoisen viivan ajoradan puolella, sillä heti viivan jälkeen loppuu asfaltti ja on noin 10-15 cm pudotus. Mutta ihan hyvin tultiin taas tänäänkin toimeen rekkojen ja muiden autojen kanssa, no problems!

20130522-154404.jpg

Vähän ennen Bialystokia näytti näin idylliseltä

Matka ei kestänyt kuin rapeat kolme tuntia. Kello on kolme iltapäivällä ja täyttä päätä kirjoitan blogia hostellin sängyn päällä. Majapaikan etsinnässä kävi hupaisa juttu, mikä poiki vähän kilometrejä lisää. Olin varannut kämpän Hostellista nimeltä Podlasie. Kun tulin kaupunkiin, panin pikkuG:n tapani mukaan hommiin. Etsin hotellit/motellit-haulla ja olihan siellä Hotel Podlasie. Napsautin navigoinnin päälle ja löysimme hotelliin. Menin respaan ja sanoin, että olen tehnyt varauksen tänne. Varausta ei ollut ja kun näytin kännykästä varausvahvistusta, selvisi pieni tällä kertaa yhden kirjaimen erhe. Varaus oli Hostel eikä Hotel Podlasie. No uusi osoite ja hostel löytyi ihan kaupungin keskustan tuntumasta. Itse asiassa tämä on retkeilymaja, mutta saa nyt kelvata. On sentään oma huone! Kun saan tämän blogipostauksen käsistä pois, suihkuun ja kaupungille ruokapaikkaa katsomaan.

20130522-154336.jpg

Apetta ja särvintä Bialystokin illassa;)

Reissun jatkoa en ole vielä suunnitellut. Mutta uskoisin, että ainakin yksi yö vierähtää vielä isossa Puolan maassa. Augustow on todennäköinen yöpymispaikka. Sen jälkeen pitääkin ryhtyä katselemaan rajapaikkaa uuteen maahan Liettuaan. Tarkoitukseni on suunnata viikonlopuksi kohti Vilnaa. Niin se matka vaan lyhenee koko ajan…;)

20130522-154421.jpg

Bialystokin keskusaukiota

Tässä tämän mielenkiintoisen tuntuisen kaupungin linkki: http://en.wikipedia.org/wiki/Białystok
Pitää tutustua paremmalla ajalla tuohon monipuoliseen linkkiin. Iso kaupunki noin 300 000 asukasta, pitääpä lähteä tutustumaan…;)

20130522-154412.jpg

Tämäkin kuva vielä Bialystokista

 

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä reilu yhdeksän vuotta ollut kaveri, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Eläkevuosien aikana kilsoja on kertynyt reilu 110 000 km maantiepyörällä, reissupyörällä tai maasturilla. Kokonaissaldossa mennään jo ainakin viidettä kierrosta maapallon ympäri.
Kategoria(t): matkapäiväkirja, matkareitti, Puola, tietoa pyöräilystä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Puola on iso maa

 1. Pekka Järvinen sanoo:

  Se rekkaralli tulee sitten aika lailla pahemmaksi kun pääset Augustowin tienoille. Suwalki -Kalvarija- akselilla on koko maailman rekat yhtaikaa tiellä. Siltä ainakin tuntui joku vuosi sitten kun siellä seikkailin. Varmaan tiedätkin tuon jo kyllä.

  Aika tuhdinnäkösiä nuo puolalaiskokkien eväät.

  Ennenvanhaan, 70- ja 80- luvuilla ruokalistat oli pelkästään puolaksi. Eikä kukaan puhunut kuin puolaa. Kun valitsi listan kalleimman annoksen, sai yleensä ihan syötävää ruokaa.
  Olutta toki osattiin ostaa aika luontevasti… ; )

 2. fillarantti sanoo:

  No moro vaan Pekka ja kiitos kommentistasi!
  Kuule mulla ei ole itsellä kokemusta tästä kolkasta, mutta olen Rämön Matin kirjasta lukenut asiasta. Suunnittelin juuri äsken reitin täältä Bialystokista Augustowiin enkä oikein muuta järkevää löytänyt kuin tuon rekkatien, kai se vaan on kärsittävä:( Sen sijaan en aio mennä siitä ylemmästä ymmärtääkseni suositummasta rajanylityspaikasta Liettuaan vaan kohti Lazdjijaita. No sen näkee sitten, Vilnaan kuitenkin tekee mieli mennä;)

  Tuo sapuskapuoli on hoitunut ihan jees, välillä on pelkkää puolaa mutta olen pyytänyt suositusta ym. ja onhan tuota mahaa ihan riittävästi vieläkin. Tietysti jos olisi sen määrän kaljan sijasta juonut kivennäisvettä tilanne voisi olla toisin, mutta sowhat…

 3. merjakytoaho sanoo:

  Moikka taas Antti. Hyvä, että saat kohta kaverin, tutun, oikean ihmisen, jonka kanssa pääset juttelemaan. Tuntuu, että sinun ja pikkuGeen suhde on siinä vaiheessa, että kohta pikkuG oikeasti alkaa sinulle puhua (tai kuulet/luulet ainakin niin) Vitsi, vitsi.
  Hienosti olet selvinnyt ja rengasrikonkin selvitit kunnialla. Nautiskele nyt viimeisestä tonnista. Koska se tawastiamaraton nyt olikaan… ennen juhannusta vai… sitä ennen ylität siis maaliviivan ja vaihdat pyörän ja pikkuGeen golfmailoihin?
  Tsemppiä ja muista turvallisuusasiat!

 4. fillarantti sanoo:

  Kiitos vaan Merja. Kyllä sitä on huomannut, että ajaessa alkaa puhumaan itsekseen. Yritän olla varovainen. Muuten en huomannut tuohon blogipostaukseen laittaakaan. Alytuksen hotellissa tapasin poislähtiessä kaksi suomalaisnaista, jotka olivat jonkun hankereissun takia siellä. En udellut sen enempää, mutta olivat kiinnostuneet reissustani. Taisi olla vasta toiset suomalaiset. Ensimmäisen pariskunnan tapasin Riminillä… ei tässä ainakaan suomettunut ole. Tuo some on sitten ihan eri herkku;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s