MM- lätkää katsomaan Slovakiaan

Unkari ja Itävalta jäivät taakse. Slovakia on minulle uusi tuttavuus. Tsekeissä on tullut käytyä monta kertaa, mutta täällä ei. Jääkiekon MM-kisat ovat menossa siellä koti-Suomessa. Jokohan täällä Slovakiassa, kiekkomaassa, pääsisi MM-lätkän tunnelmaan? Ei paremmin olisi voinut sattua. Tulin puoli tuntia sitten syömästä Bratislavan keskustasta ja avasin hotellin tv-ruudun. Venäjä – Suomi pelin toinen erä oli juuri alkamassa suorana lähetyksenä. Mertarannan tilalla oli slovakkiselostaja, mutta hyvin tässä pysyy kärryillä. Venäjä tasoitti ylivoimalla, mutta Suomi teki sen jälkeen johtomaalin upean kuvion jälkeen. Viimeistelijänä oli huimassa slow:ssa lentävä Petri Kontiola. Kisaoluetkin otin mukaan syöntireissulla paikallisesta Lidlistä. Tää on hienoo…, tää on hokii….!

20130510-220232.jpg

Slovakiassa pääsi jääkiekon MM-kisojen makuun;)

16. ajopäivä, perjantai 10.5.2013. Sopron – Bratislava, 106 km / # 1700 km.

http://ridewithgps.com/routes/2480869. Nousu- / Laskumetrit: +672 m / -755 m

Jos jonkun rivin jaksaisi kirjoittaa, tuon riemastuttavan Suomen voiton jälkeen! Päivän reitti näkyy tuossa linkissä. Pyöräteitä ohjelma ei Euroopassa tunnista. Niitä ajoin tänään varmaan 30 – 40 km heti Fertorakosista rajan ylitettyäni Itävaltaan. Neusiedler See – järven alueelle on rakennettu upea pyörätieverkosto. Pyöräilijöitä oli valtavasti liikkeellä, kaiken ikäisiä. Varsinkin pyöräilevien lapsien määrä yllätti mieluisasti. Suosikkiapulaite näkyi olevan usein isän pyörän satulaputkeen kiinnitetty tanko, minkä toisessa päässä oli lastenpyörä. Isukki polki, mutta jälkikasvu seurasi itsekin polkien perässä turvallisesti. Myös pyörän perävaunuja, joissa lapsi oli suojassa, näkyi tänään jonkin verran. Vasta järven jätettyäni pyörätieosuus loppui.

20130510-220146.jpg

Itävalta on viinimaa ja viinialueen viinikuningatar on arvostettu

Olosuhteet olivat tänään puolellani. Lämmin ilma, iltapäivällä noin +26 astetta ja myötäinen tai sivumyötäinen aika reipaskin tuuli oli sopivasti selän takana. Neusiedler Seen Golf-klubilla tuli pistäydyttyä kahvin merkeissä.

20130510-220221.jpg

Neusiedler Seen Golf-klubi oli siisti kahvipaikka

20130510-220158.jpg

Ja sopivasti reitin varrella Itävallassa;)

Panndorfista Kittseehen oli vilkkaasti liikennöityä 50-tietä. Kymmenkunta kilometriä ennen Bratislavaa näppäilin pikkuG:en hotellini osoitteen, jonne hän toimitti minut tyylikkäästi. Bratislavan Hotell Set ****-varauksen tein vasta aamulla ennen lähtöä. Ihan tyylikäs ja siisti hotelli ison jäähallikompleksin vieressä muutama kilometri ydinkeskustasta.

20130510-220137.jpg

Tämä herra hallitsi hotellin aamiaishuonetta

Ajelin muutaman kilometrin lenkin ruokapaikkaa hakien ja samalla syntyi kokonaiskuvaa kaupungista. Paikallinen Steakhouse oli ruokapaikkavalintani tänä iltana. Illallisen jälkeen siirryin takaisin hotelliin ja suihkuun sekä katsomaan lätkää oman huoneen taulutelevisiosta.

Huominen on ihan auki tässä vaiheessa. Sääennustus lupaa huonoa keliä lauantaille. Kun iltakuuden pinnassa kävin syömässä, tuuli voimistui ja ilma kylmeni voimakkaasti. Saa nähdä mikä on huominen keli?

17. ajopäivä lauantai 11.5.2013 Bratislava – Piestany 93 km / #1793 km

Reitti: http://ridewithgps.com/routes/2488377 Korkeusmetrit: +387 m / -366 m

Vahva hotelliaamiainen on nyt lauantaiaamuna tankattu, päivän lehdet (HäSa ja HeSa) katsottu IPadistä, eilinen jääkiekkopeli analysoitu, sähköpostit luettu ym. Reittiin tein muutaman täsmennyksen ja julkaisin sen tapani mukaan Facebookin kautta. Aikaa näissä aamutoimissa tahtoo vaan kulua kosolti. Kello on nytkin jo yli kymmenen. Matkaan pitäisi kohta päästä. Säätä haistelin heti aamulla huoneeni parvekkeelta käsin. Selvästi on viileämpää kuin eilen. Ennustus lupasi vain noin 16-18 astetta ja mikä harmillisinta tuulta pohjoisesta eli vastaista. Onneksi tuo tuuli on aika lailla tyyntynyt eilisestä. Yöllä oli jopa myrskyn poikanen. Kamat kasaan ja reissuun!

Pääsin sentään liikkeelle, mutta vasta yhdentoista jälkeen. Aluksi ajoin viitisen kilometriä vastakkaiseen suuntaan kuin reitti. Kävin vielä katsomassa Bratislavan keskustaa ennen kaupungista ulosajoa. Vanha kaupunki on monumentaalinen. Siellä on hienoja vanhoja rakennuksia.

20130512-082704.jpg

Noin vuonna 1760 rakennettu Grassalkovichin palatsi toimii nykyisin Slovakian presidentin asuntona

20130512-082713.jpg

Toisaalta kaupungista jää jotenkin rosoisen karu kuva. Kadut ovat huonossa kunnossa. Hienojen vanhojen rakennusten sekaan on tyrkätty aivan kammottavan näköisiä rakennuksia. Osa niistä on jo aiemmilta neuvostovuosikymmeniltä, mutta on siellä ihan moderninkin näköisiä ”hirvityksiä”.

20130512-082735.jpg

Tonavan rannassa oleva puisto patsaineen

Tonava virtaa vahvana suonena kaupungin läpi. Mikään pyöräilijän kaupunki Bratislava ei ole. Pyöräteistä ei ole juuri tietoakaan. Tai yhden poikkeuksen havaitsin jo eilen tänne tullessani. Ehkä noin kymmenen kilometriä etelän suunnasta tultaessa ennen kaupunkia alkaa kevyen liikenteen rantaväylä. Se näkyi olevan suuressa suosioissa. Ihmiset tulivat sinne osa pyörillä ja osa autoilla liikuntaa harrastamaan. Rullaluistelu näytti olevan hittituote, mutta paljon oli pyöräilijöitäkin liikkeellä. Kilpapyöriäkin näkyi paljon. Onkohan Peter Saganin menestys kilpapyöräilyssä kirvoittanut harrastajia lajin pariin? Peter Sagan on slovakki ja kotoisin Zilinan kaupungista. Hän on tällä hetkellä yksi kuuminpia nimiä huippupyöräilijöistä.

20130512-082727.jpg

Mahtava Tonava-joki halkaisee Bratislavan

Bratislava entiseltä nimeltään Pressburg on liki Helsingin kokoinen kaupunki. Asukkaita on vajaa puoli miljoonaa. Se on Slovakian pääkaupunki ja asukasluvultaan suurin.

Linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Bratislava

Ajopäivä sujui suhteellisen hyvin huolimatta huonosta säästä. Reitillä pysyin hyvin, vain kerran piti ohikulkijalta varmistaa. Naviystäväni pikkuG sai tänäänkin olla statistin osassa. Seurasin kyllä sen karttanäyttöä, mutta annoin sen navigoida pelkästään hotelliin. Tuuli ei olutkaan niin paha kuin ennuste antoi ymmärtää. Alkumatkasta tuuli oli osin jopa sivumyötäinen ja vasta ajopäivän lopulla se kääntyi vastaan. Kevyttä sadetta tai osin tihkua tuli koko iltapäivän, joten silmälasit olivat sumeana. Ajelin lähes koko päivän tie numero 61:tä pitkin. Senec, Blatne, isompi kaupunki Trnava, Kaplna (jonka reittisuunnitelmasta luin vahingossa Kapinaksi), Trakovice, Cervenik ja Drahovce olivat välipaikkakuntia ennen Piestnanyyn kaupunkiin saapumista. Maasto oli yllättävänkin tasaista. Muutamia loivia vajaan kilometrin mittaisia nousuja osui sentään matkan varrelle. Myös tuo ajopäiväotsikon alla oleva nousu-/laskumetritilasto tukee arviotani.
Koskettava yksityiskohta osui matkalle muutama kymmenen kilometriä ennen perille tuloa. Otin siitä kuvankin. Täällä on tapana tehdä teiden varsille ”muistomerkkejä” liikenneonnettomuuksissa tai muuten kuolleille. Nyt näkemäni oli ilmeisesti tapahtunut vasta lähiaikoina, koska kukat olivat tuoreita ja myös muistolyhdyissä paloivat kynttilät. Kuvassa oli nuoren tytön kuva ja olisikohan ollut toisena hänen äitinsä…

20130512-082748.jpg

Koskettava muistomerkki tien varressa

Hotellini Maj Spa & Wellness Piestnanyn kaupungissa sijaitsee muutama kilometri ennen keskustaa pienen järven vieressä. Siisti ja edullinen hotelli. Kun viiden puoli kuuden maissa saavuin perille, oli Suomi – Itävalta pelin loppuhetket menossa. Tilanne oli jo 6 – 2 Suomella ja myöhemmin tuli vielä yksi maali lisää, joten MM-lätkää näin tänäänkin.

20130510-220243.jpg

Kunnon slovakkihampurilainen hotellihuoneessa maistui jääkiekon lomassa;)

20130510-220114.jpg20130510-220125.jpg

Piestnanyssa oli viihtyisä pubimiljö…;)

 

 

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä reilu kuusi vuotta ollut hemmo, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Eläkevuosien aikana kilsoja on kertynyt reilu 100 000 km maantiepyörällä, reissupyörällä tai maasturilla. Kokonaissaldossa mennään jo viidettä kierrosta maapallon ympäri.
Kategoria(t): Itävalta, matkapäiväkirja, matkareitti, Slovakia, tietoa pyöräilystä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: MM- lätkää katsomaan Slovakiaan

 1. merjakytoaho sanoo:

  Hyvä, että olet myös paikoissa, joissa et ole ennen käynyt. Toivottavasti sää paranee… luin facebookista, että olit hypännyt junan kyytiin kaamean vastatuulen ja sateen vuoksi. Täällä Suomessa on luvattu yli 20 asteen lämpötiloja ja jopa hellettä ensi viikonlopuksi.
  Meillä on nyt kevät parhaimmillaan. Olet varmaan huomannut valokuvista, kun Suomi vihertyy eli siirtyy kesään kovalla vauhdilla. Vielä on kolme täyttä viikkoa ennen kuin lukuvuosi päättyy. Toivottavasti ei tule liian lämmintä, ettei nuoret karkaa ”kesälaitumille”.
  Olet nyt pyöräillyt lähes 1900 km… kuinka paljon sinulla on suunnilleen jäljellä?
  Tsemppiä!

 2. fillarantti sanoo:

  Kiitos vaan Merja taas kommentistasi. Taidat olla ahkerin kommentoija Järvisen Pekan ohella: Hyvä!

  Hienoa, jos lämpö täältä siirtyi sinne pohjoiseen. Tosin täälläkin on luvattu tänään ja huomenna vielä epämääräistä, sen jälkeen lämpenee. Onneksi! Nimittäin kyllä tuo eilinen keli oli ihan shokki. Hotellilta kun lähdin, ajattelin että onhan sitä nnenkin vesisateessa poljettu, mutta heti kun pääsin ulos kaupungista pois tuulensuojasta, totuus selvisi!

  Pitäkää te vaan lapset tyytyväisenä kesälaitumelle asti. Nostan sitten vaikka kuoharin päättäjäispäivän kunniaksi!

  Tuota matkaa en le yhtään laskenut. Sen olen huomannut, että reittisuunnitelmaan nähden kilometrejä kertyy aikalailla lisää. Luulen, että olen liki puolessa välissä. Tänään on tarkoitus vielä ottaa yösija Slovakiasta, mutta sitten vuorossa on iso Puola. Itseäni kiinnostaa ennen muuta Slovakiaan rajoittuva Puola Karakovan seudut ym. Tasanko-Puolasta en ole niinkään innostunut rekkaralleineen, kuulemma… Pitää sitten katsoa mitä reittejä löytyy ym.

  Mutta ihan jees-hengessä tätä tehdään, toki tuo ilma saisi lämmetä. Itse asiassa fillaroinnin kannalta t’ärkein asia on tuuli…

 3. Paluuviite: Nyt on Unkari melkein selätetty….🚴 – Fillarantti – Adrianmeren rannalta kotiin 🚴

 4. Paluuviite: Slovakia ja Fillarantti 🚴 – Fillarantti – Adrianmeren rannalta kotiin 🚴

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s