Terveiset ”korkeanpaikan leiriltä”

Kaksi viikkoa on enää armon aikaa Rooma-Hämpton reissuni alkuun! Armo-sanaa voi profiloida sekä positiivisesti että negatiivisesti. Wikipedian mukaan armo (lat. gratia) merkitsee anteeksiantamista tai muuta hyvyyttä. Armo-sanalla on paljon eri vivahteita: interaktiivinen tai profeetallinen armo, juridinen armo, pedagoginen armo, eksistentialistinen armo tai viktoriaaninen armo.  No se siitä sanan selittämisestä… !

20130407-095910.jpg

Äkäslompolossa hiihtoreissun kaffeella…

Viime viikon nimesin ”korkeanpaikan leiriksi” Lapin reissun takia. Työpaikalta tarjoutui tilaisuus lähteä talon tarkastuslautakunnan kanssa Ylläkselle Kuerkievariin. Kuerkievari on SAKU ry (Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto) omistama ja ylläpitämä majoitus- ja koulutuskeskus Kuer-tunturin kupeessa. Mietin reissuun lähtöä jonkin aikaa, koska omaan matkaani oli enää kolmisen viikkoa ja ”persuksen totutus” fillarin satulaan oli menossa. Sukset olin vienyt varastoon jo vajaa kuukausi sitä ennen.

20130407-113633.jpg

Vanha 1980-luvun retropyöräni ottaa lisää virtaa;-)

Ennen tiistain Lapin matkaa ehdin viikonloppuna pyöräillä mukavasti, ensimmäistä kertaa jopa ilman nastoja. Kaivoin reilu kaksikymmentä vuotta sitten Saksasta tuomani maasturi-hybridin esiin ja poljin sillä ”takapuolen totutukset”. Retropyörälläni tein kolme kahvireissua peräkkäisinä päivinä. Ensin ajoin kahville Renkoon ja vanhaa Härkätietä takaisin yhteensä 56 km. Lauantaina oli vuorossa Turengin keskustan kahvila-konditorio 44 km. Sunnuntaina matka suuntautui Tervakoskelle vanhaa kolmostietä pitkin ja takaisin pikkuteitä Turengin kautta noin 76 km. Ilmat olivat aurinkoisia, mutta aika koleita. Tuulikin tuiversi muistaakseni koillisesta. Mutta saihan vähän tuntumaa matka-ajoon;)

20130407-113730.jpg

Retropyörällä Tervekosken ja Turengin välimaastossa

Tiistaina suuntasimme Finnairilla Kittilään ja sieltä vuokra-autolla reilu viisikymmentä kilometriä Äkäslompolaan neljäksi päiväksi. Koulutuskuntayhtymän tarkastuslautakunnan työnä oli siellä laatia edellisen vuoden tarkastuskertomus. Itse olin varannut muita työhommia mukaan. Kuerkievari oli tosi täynnä. Forssalaiset koulupäättäjät pitivät omaa kahden oppilaitoksen yhdistymisseminaaria. Lisäksi Ylläksellä oli menossa pitkän matkan monipäiväinen Lapponia-hiihto, mikä oli kerännyt osallistujakaartia Kuerkievariin. Hauska yhteensattuma oli, että noiden hiihtäjien joukossa oli muutamia rehtorituttujani vuosien takaa. Terveiset Annukalle, Artille ja Mikolle!

20130407-095709.jpg

Ylläksen laduilla oli täysi rähinä päällä;-)

Oma porukkamme (Jaana, Tarja, Heikki, Kari, Matti ja allekirjoittanut) teimme hommia aamupäivällä, päivällä ulkoilimme ja iltapäivällä kokoonnuimme taas töihin. Tarkastuskertomus syntyi hyvässä yhteisymmärryksessä. Tiistai-iltana lentokoneelta tultuamme ajoimme paikalliseen maankuuluun Eväskori-pizzaravintolaan. Torstai-iltana oli, lähinnä naisten toivomuksesta käytävä ”Pirtukirkossa” katsomassa Jari Sillanpäätä ja Joni Aaronia. Mahtuipa keskiviikkona ohjelmaan kyläilykin. Koulutuskuntayhtymän markkinointipäällikkö Outi ja hänen miehensä Matti olivat vuosi sitten rakentaneet Äkäslompolaan komean lomatalon, missä kukkien kanssa kävimme kahvittemassa. Kiitos Outille ja Matille!

20130407-095739.jpg

Aurinkotuvalla paistaa aurinko aina;-)

Omat korkeapaikan leiritreenini olivat kaksi hiihtoreissua. Keskiviikkona tein Sportstrackerin mukaan 35 km hiihtolenkin. Reittinä oli karttakuvassa näkyvä reitti Kuer – Velhonkota – Luosujärvi – Aurinkotupa – Tunturijärvi – Velhonkota ja Kuerkievari. Yöllä oli pakkasta reilu kymmenen astetta ja iltapäivällä muutama aste plussan puolella. Ladut olivat loistavassa kunnossa. Täytyy nostaa hattua kunnan latupartiolle. Ylläksen latuverkosto on noin 330 kilometriä ja se on luokiteltu kolmeen kiirreellisyyden hoitoluokkaan.

20130407-095831.jpg

Tunturijärven laavulla

 

Torstain hiihtolenkki oli 21 km. Kuerista hiihdin Velhonkodan kautta Ylläksen länsirinnettä pitkin ja takaisin tulin huiman laskun myötä Äkäslompolan kautta Kuerkievariin. Hieno yksityiskohta keskustassa on, että jalkakäytäviä ei hiekoteta. Kun eksyin vähän ladulta, niin loppujen lopuksi hiihtelin Äkäslompolan pääkadun jalkakäytävää pitkin kirkolle, mistä yhytin ladun uudelleen.

20130407-095814.jpg

Osa hiihtoreitistä Kuer-Velhonkota-Luosu-Aurinkotupa-Tunturijärvi-Velhonkota-Kuer näkyy kartassa

Äkäslompolon leiri lopetti mukavasti hiihtokauteni. Jäi hyvä maku suuhun, koska ilmat ja ladut olivat hienoja. Mikään himohiihtäjä en ole. Tänä vuonna tuli perinteisen ”taaperrusta” tehtyä vanhoilla kuluneilla suksilla tasan kolmesataa kilometriä. Tarkistin lukeman HeiaHeia-liikuntaportaalista ämän vuoden puolella reisteröityivät. Ennen joulua oli hiukan hiukan lisää.

20130407-095932.jpg

Luosujärven tuvalla kahvitaukoa pitämässä

Eilinen lauantaipäivä täällä Hämptonissa oli aurinkoinen mutta kylmä.  Iltapäivällä oli vain muutama asteplussan puolella. Oli kuitenkin hienoa nostaa ensimmäistä kertaa sitten loppusyksyn matkapyöräni kellarista ulos. Ajelin noin 50 km lenkin koleassa tuulessa. Mutta hienoa oli! Upouudet 32 millin Swalbe Marathon Supreme-renkaat kulkivat herkästi varsinkin myötätuuliosuuksilla. Muistissa olivat talven lenkit maastopyörän nastarenkailla ja myöhemmin maastopyörä-hybridilla ilman nastoja. Katsoin tilastoa HeiaHeiasta. Tänä talvena maastopyöräajoa tuli yhteensä 439 km tämän vuoden puolella. Spinningpyörän päällä olen istunut lähinnä aamuisin 85 tuntia eli noin 2000 km verran. Jonkin verran vielä ehtinee ennen reissua totuttaa takapuolta.;)

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä reilu kuusi vuotta ollut hemmo, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Eläkevuosien aikana kilsoja on kertynyt reilu 100 000 km maantiepyörällä, reissupyörällä tai maasturilla. Kokonaissaldossa mennään jo viidettä kierrosta maapallon ympäri.
Kategoria(t): kunnon kohottaminen, matkan perusteet, Suomi, tietoa pyöräilystä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s