Bling bling – FIN – FIN!

Viikko on taas kulunut viime bloggauksesta. Viikon mittaan on tullut kerättyä jonkin verran lisätietoa fillariretken vaatimista varusteista ym.. Niistä aion myöhemmin kirjoittaa oman version. Tässä nyt turvavarustelusta ja vähän muutakin…

IMG_0112

Kypärä on pyöräilijän tärkein turvavaruste. Panin siihen pienen ledin eteen.

IMG_0075

Ja toisen taakse;)

 Garmin julkaisi viikko pari sitten uuden version fillarinavista; mallit 810 ja 510. Linkki: http://sites.garmin.com/edge/.          Itselläni on viime syksynä hankittu Garmin Edge 800, josta nyt tuli ulos kehitysversio 810. Uudessa mallissa on parannettu yhteyksiä ulospäin ja siinä on suorat liitännät mm. Facebook- ja Twitter-yhteisöpalveluihin. Lisäksi matkaa voi internetin välityksellä seurata livenä ym. Oletin, että nykyinen mallini olisi ohjelmallisesti päivitettävissä uuteen. Kysyin asiaa maahantuojalta, mutta vastaus oli pettymys. GarminConnect-palveluun.

IMG_0104

Garmin 800-navini, joka myöhemmin sai nimen pikkuG, löysi hyvän paikan stemmin päältä.

Bling bling – Fin Fin eli asiaan. Turvallisuus on olennainen seikka pyörämatkaajalle. Tällä tarkoitan liikkumista ja ennen muuta näkymistä liikenteessä. Pyöräilijä on sangen turvaton muuta liikennettä vastaan. Suurissa pyöräilymaissa kuten vaikkapa Italiassa, pyöräilijää kunnioitetaan huomattavasti paremmin kuin esim. meillä Suomessa. Sen sijaan entiset Itä-Euroopan maat elävät vielä liikenteessä murrosvaihetta. Siellä liikennetiheys on kasvanut valtavasti ja siitä on omat riskinsä pyörämatkaajalle.

IMG_0100

Heijastimia on pyörässäni aika paljon

IMG_0098

Tässä vastaava näkymä takaapäin

Olen pyrkinyt varustamaan matkapyöräni niin, että se havaitaan liikenteessä. Tässä esimerkkejä sekä kuvin että sanoin.

IMG_0090

Valaisimia on kolme eteenpäin. Tämä on lähinnä näkymistä varten samoin kuin kypärässä. Ohjaintangossa on eteenpäin valaiseva.

IMG_0101

Kojelaudassa vasemmalla valaisin ja pyörän mittari. Keskellä stemmin päällä on navi ja oikealla soittokello. Etulaukku toimii myös karttatelineenä.

Etuvaloja pyörässäni on kaksi ledvalaisinta, toinen etulokasuojan yläpuolella (päällä lisäksi etuheijastin) ja toinen ohjaintangossa vasemmalla liikenteen puolella etulaukun vieressä. Tuo valaisin on helposti irrotettavissa ja toimii samalla taskulamppuna. Lisäksi kypärässäni on pieni ja kevyt ledvalaisin eteenpäin ja punaista valoa näyttävä taaksepäin.

IMG_0077

Takana satulan alla on tehokas monitoiminen led-valaisin. Lisäksi olen lisännyt heijastavaa teippiä.

IMG_0110

Kypärän takaled, jossa pysyvä valo ja kaksi vilkkutoimintoa.

Takavalaisimia on myös useita. Tavallinen lain vaatima ”kissansilmä” tavaratelineessä, satulaputkessa on punaista valoa näyttävä led-valaisin samoin kuin kypärässä. Kaikki valot ovat nykyisiä ledvaloja ja toimivat kevyillä AAA-mikropattereilla. Lisäksi niissä on useita toimintoja, pysyvä valo tai sitten erilaisia vilkkutoimintoja.

IMG_0083

Suomi-tarraa ja teippausta on heijastinteippausten lisäksi.

IMG_0097

Kaksi pyöräpulloa on myös tärkeää. Mukaan lähtenee kuitenkin ainakin toinen isompi pullo.

Heijastimia on vähän joka lähtöön. Polkimissa on omansa, uudet renkaat heijastavat sivulle upeasti, pinnoihin lisäsin kaksi heijastin lisää eli kummassakin kiekossa on nyt neljä heijastinta. Tavaratelineessä on takana iso heijastin, pyörän edessä etuheijastin. Tankolaukussa, kummassakin takalaukussa ja satulalaukussa on kiinteät heijastimet. Lisäksi ostin harmaata ja tummasinistä heijastinteippiä, jolla olen vuorannut runsaasti näkyviä yksityiskohtia pyörässäni. Sitä on teipattu runkoon, lokasuojiin, kypärän takaosaan, lisäkahvoihin, pyöräpulloihin ym. Pyöräilyasuni ovat myös valmistajan heijastimilla varustetut. Pimeällä lienen olevani liikkuva joulukuusi. Siitä huolimatta tarkoitus on välttää pimeällä ajoa.

IMG_0106

Tässä näitä pinnaheijastimia.

IMG_0088

Tässä kuva takaoikealta eli ojan puolelta.

Myös auringonvalossa sininen ja harmaa heijastinteippi lisää näkyvyyttä ja antaa väriä muuten mustassa pyörässä. Taustapeili  näkyy myös muutamassa kuvassa. Se on itselleni hyvin tärkeä, ”koska olen kovin jäykkäniskaista sorttia”. Ottanen mukaan noin 30 vuotta vanhan vasemmalle taakse alaputkeen asennettavan ja sivulle käännettävän ”turvalätkän”. Ja totta kai tarvitaan ”kilikello”, joten Bling – bling etc… is safety!

IMG_0109

Aika hyvin harmaa heijastinteippi näkyy hämärässä.

 Sitten tuohon Fin-Fin- osastoon. Suomi on hyvässä huudossa Euroopassa varsinkin, kun tällä reissulla jättän Kreikan väliin. Enkä aio tosiaan peittää suomalaisuuttani. Olen hankkinut tarroja vähän joka lähtöön. Kuvissa niitä näkyy. Kumpikin sivulaukku, tankolaukku ja satulalaukku sekä runko ovat saaneet lippu-  tai FIN-tarran. Lisäksi otan mukaan vähän isomman Suomen lipun liehumaan tavaratelineen päälle;)

IMG_0074

Tässä takalaukut teippauksineen.

IMG_0093

ja etulaukku…

Vielä viikon kehut! Viikonloppuna kaivoin esiin ikivanhan maasturini, panin siihen nastarenkaat ja lähdin sunnuntaina extempore-lenkille. Ensi kilometrillä yritin vaihtaa pienemmälle vaihteelle. Asun ylhäällä mäen päällä ja sen takia vasta alhaalla huomasin, että takavaihtaja ei toimikaan. Ilmeisesti vaijeri oli poikki tms., mutten sitä lähtenyt pakkasessa tutkimaan. No 19 km lenkki tuli tehtyä, mutta jokainen pienikin ylämäki oli poljettava ”putkelta”, sen verran raju välitys oli yhdistelmä – pienin takaratas ja keskiön keskimmäinen. Tulipa lenkki tehtyä vaikka luonnon päälle kävikin!

Vein pyörän maanantaina hovihankkijalleni Polkupyörätukun Hämeenlinnan myymälään. Pyysin, että maasturi pannaan kuntoon ja samalla tehdään vähän normaalia talvitarkastusta. Kiirettä ei ole, koska hiihtokelit ovat parhaimmillaan. Heti seuraavana päivänä tuli Nikolta sähköpostilla tieto, että pyörä on kunnossa ja eriteltynä tehdyt toimenpiteet ja osat sekä työn hinta. Loistavaa ja hyvää palvelua, kuten aiemminkin olen saanut. Ilmoitan tätäkin reittiä kehut ja kiitokset myymäläpäällikkö Niko Koivistolle ja hänen ”oikealle kädelleen” aina iloiselle Tiinamarille! Kumpikin on pyöräihmisiä. Meistä on tullut hyvät tutut hankkeeni merkeissä.

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä reilu yhdeksän vuotta ollut kaveri, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Eläkevuosien aikana kilsoja on kertynyt reilu 110 000 km maantiepyörällä, reissupyörällä tai maasturilla. Kokonaissaldossa mennään jo ainakin viidettä kierrosta maapallon ympäri.
Kategoria(t): matkavarusteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s