Leipä miehen tiellä pitää, jos kohta naisenkin! Vanha suomalainen sanonta pätee pyöräilyyn hyvin. Hiilihydraatit ovat hyvä ja nopeasti vaikuttava energialähde. Päivän fillarireissu kuluttaa hyvinkin neljä viisituhatta kilokaloria.
Välillä pieni leivontablokkaus. Tein viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa työtoverini Janne Kalmarin ohjeella saaristolaisleipää. Leipä onnistui hienosti ja nyt sitä piti saada lisää. Panin homman alulle heti aamu seitsemältä ja leipä oli valmista ennen puolta päivää. Valmistelut vievät vajaa puoli tuntia, taikina kohoaa kaksi tuntia ja leipä kypsyy uunissa samoin kaksi tuntia.
Ohje on erittäin helppo, minkä mukaan vasta-alkajakin pystyy tekemään kaksi komeata ja maittavaa saaristolaislimppua. Raaka-aineet ja niiden määrät näkyvät allaolevassa kuvassa. Litra kädenlämpöistä piimää (esim. mikrossa täydellä teholla noin 2 minuuttia), johon liuotetaan hiiva murusina. Piimäksi olisin valinnut kirnupiimää, mutta sitä en lähikaupasta löytänyt, joten nyt saa kelvata tavallinen piimä.
Vehnälese, suola, kaljamallas (esim. kuvan Tuoppi on rakeisena helppo), ruisjauho, vehnä- tai hiivaleipäjauho ja siirappi sekoitetaan piimän joukkoon puuhaarukalla tai vastaavalla. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Pelkkä sekoitus riittää ja avot miten hyvältä jo taikina maistuu;)
Taikina kohoamaan lämpimään paikkaan pyyheliinan alle. Kannattaa sitten ottaa riittävän iso astia käyttöön. Ensimmäisellä kerralla taikina meinasi tulla yli äyräiden lieden päälle, koska kohoaminen oli aikamoista.
Taikina kohotessa pari tuntia ehdin hyvin tekemään joka aamuisen spinningtuokion kirkasvalolampun loisteessa. Tapani on aloittaa aamu polkemalla spinningpyörällä noin 20 km/50 minuuttia. Siinä ajassa lukee samalla päivän lehden. Hämeen Sanomat on yleensä sen mittainen, mutta kooltaan taas kätevämpi tabloidi-Hesari vie enemmän aikaa.
Taikina on nyt mukavasti kohonnut, kuten kuva osoittaa. Voitele vuoat hyvin esim. voilla. Itse olen voidellut jopa pehmeän silikonivuoan. Mitä kotitalousopettajat tähän sanovat?
Kumoa taikina suhtkoht samankokoisiin vuokiin ja pane ne 175 asteiseen uuniin. Sitten seuraa Jannen sanoin kaksi tuntia malttamatonta odottelua. Upea tuoksu hiipii jo reilun puolen tunnin jälkeen sieraimiin. Puolen välin haminoilla voi leipien pintaa voidella siirappivedellä (1 osa siirappia ja 2 osaa vettä). Tässä välissä ehdin käydä uusiin tehtäviin siirtyvän kaupunginjohtajamme Tapani Helstenin läksiäiskahvilla torilla;)
Onpa taas viikoksi tätä mustaa maltaista herkkua. Ole hyvä ja kokeile tehdä itse. Et tule pettymään!
Laskin huvikseni kilohinnan leivälle. Kaksi leipaa 2,250 kg. Sain tulokseksi 1,30€/kg. Kyllä leipä Suomessa on kallista. Kannattaa tehdä itse!
Tässä raaka-ainemenekki: Sämpyläjauho 600 gr, ruisjauho 120 gr, vehnälese 60 gr, kaljamallas 220 gr, hiiva 75 gr, tumma siirappi 420 gr, piimä 1 l.
No niin, nyt jouduin liittymään myös WordPressiin, että voin seurata blogiasi, kun poljet Roomasta tänne Hämptoniin
merja: ei tänne erikseen tarvitse sen vuoksi liittyä.
kaikista blogeista saa syötteen kun lisää perään /feed, ts.
https://fillarantti.wordpress.com/feed/
ja sen tilaa sopivaksi katsomaansa lukijaan.
esimerkiksi google reader, https://www.google.com/reader
tai vaikka sitten tämä wordpressin oma, juuri uudistettu.
No, ei tästä liittymisestä haittaakaan ole. Kiitos ohjeista.
Nyt on ohje kopsattu, joten ensi viikonloppuna meilläkin tuoksuu Jannen saaristolaisleipä!
Joko tuli tehtyä vai vastako ensi viikonloppuna? Itse olen pitänyt vähän taukoa, kun on niin hyvää ettei syömättä voi olla!